• Home
  • Contact
  • Français
  • Sitemap
  • FAQ

De verschillende diagnostische testen

ACTH-bepaling

Dit is de meest gebruikte test om PPID te bevestigen.

ACTH is een hormoon dat in de hypofyse wordt geproduceerd. Doordat de hypofyse bij een paard met PPID niet meer voldoende geremd wordt door dopamine, wordt er een massaal overschot aan ACTH aangemaakt.

De ACTH-spiegels in het bloed zijn afhankelijk van het seizoen. De hypofyse is immers betrokken bij de voorbereiding op de winter. Daarom kunnen de waarden die het labo opgeeft als referentiewaarden iets hoger liggen in de herfst dan gedurende de rest van het jaar.

Overnight dexamethasone suppressietest (ODST)

Ook deze test wordt wel eens gebruikt om PPID te diagnosticeren. Er zijn echter een paar nadelen aan deze test verbonden, waardoor hij iets minder populair is bij dierenartsen.

Bij deze test zal de dierenarts bij een eerste bezoek een bloedstaal nemen om cortisol te bepalen. Cortisol is een hormoon dat in de bijnieren wordt aangemaakt onder invloed van ACTH. Hoe meer ACTH, hoe meer cortisolproductie.

Vervolgens spuit de dierenarts een kleine hoeveelheid kunstmatige cortisone in (namelijk dexamethasone). Een paard dat een goedwerkende hypofyse heeft, zal hierop reageren door minder ACTH uit te scheiden. Als gevolg zal er ook minder cortisol geproduceerd worden in de bijnieren.

19u na de eerste inspuiting (dus de volgende dag), neemt de dierenarts een 2e bloedstaal voor cortisol. Als het cortisol voldoende gedaald is door de inspuiting, is het paard gezond. Bij paarden met PPID blijft de cortisolspiegel abnormaal hoog in de 2e bloedname.

Voor- en nadelen van de ODST ten opzichte van ACTH-bepaling

Voordelen ODST Nadelen ODST
Cortisol is stabieler in het labo dan ACTH. Het bloedstaal voor ACTH moet de dierenarts snel naar het labo kunnen sturen, wat in praktijkomstandigheden niet altijd haalbaar is. Kan niet gebruikt worden in de herfst, aangezien de referentiewaarden in deze periode nog niet voldoende onderzocht zijn.
2 visites nodig van de dierenarts, dus hogere kosten.
Een inspuiting met dexamethasone kan in zeldzame gevallen een episode van hoefbevangenheid uitlokken.