• Home
 • Contact
 • Français
 • Sitemap
 • FAQ

Veelgestelde vragen

Vragen over de ziekte en haar symptomen

 • Wat is PPID?

  PPID is een hormonale aandoening waarbij de aanmaak van hormonen is ontregeld. De hormonen in het lichaam werken nauw met elkaar samen en zorgen voor het normaal functioneren van het lichaam.

  Als de normale hormoonaanmaak is verstoord kan dit zich uiten in allerlei ziekteverschijnselen. Sommige van deze ziekteverschijnselen kunnen in de loop der tijd steeds erger worden.

  In het verleden werden bij paarden van middelbare leeftijd (15-20 jaar) deze ziekteverschijnselen niet herkend. Men dacht dat de veranderingen aan het paard te maken hadden met het normale ouder worden.

 • Is PPID en de "ziekte van Cushing" hetzelfde?

  Met PPID en de ‘ziekte van Cushing’ bij het paard wordt inderdaad dezelfde ziekte bedoeld. PPID staat voor Pituitary Pars Intermedia Dysfunction. Bij mensen en honden komt de ziekte van Cushing ook voor. Sommige ziekteverschijnselen bij de mens en de hond lijken inderdaad op die van het paard met PPID. De oorzaak van de ziekte is echter geheel anders. Daarom verkiezen wij de term PPID.

 • Op welke leeftijd komt PPID voor?

  PPID is een ziekte die meestal bij oudere paarden voorkomt. De verschijnselen van de ziekte worden het meest gezien bij paarden tussen 15 en 20 jaar. Hoe ouder de paarden, hoe vaker PPID wordt gezien.

 • Hoe weet ik of mijn paard PPID heeft?

  Als u een aantal ziektesymptomen herkent die op deze website beschreven staan, raadpleeg dan in ieder geval uw dierenarts. Hij (of zij) zal het bloed van het paard laten onderzoeken op hormonen. Mogelijk zal hij/zij ook de insuline- en suikerspiegel laten nakijken. Metabool syndroom is immers een zeer gelijkaardige ziekte die uitgesloten dient te worden.

 • Welke paarden hebben een groter risico om PPID te ontwikkelen?

  Paarden en pony’s met EMS (Equine Metabool Syndroom) blijken een groter risico te hebben om PPID te ontwikkelen. Het is niet duidelijk of bepaalde rassen de ziekte eerder ontwikkelen dan andere rassen.

 • Wat is het verschil met Equine Metabool Syndroom?

  Beide ziekten gaan gepaard met hoefbevangenheid en lokale vetophopingen. Bovendien kan ook PPID geassocieerd worden met een verminderde gevoeligheid voor insuline en een te hoge suikerspiegel. Het onderscheid tussen beide ziektes is dan ook niet eenvoudig te maken.

  Bij EMS zitten de vetophopingen eerder op de schouders, staartbasis en nek. Een paard met PPID heeft daarentegen meestal vetopstapeling boven de ogen.

  EMS kan bij alle paarden voorkomen, terwijl PPID het meest gezien wordt bij paarden ouder dan 15 jaar. Toch is de ziekte niet geheel zeldzaam bij paarden vanaf 10 jaar.

  Paarden met EMS hebben altijd overgewicht. Normaal moet men de ribben van het paard zien bij inademing en moeten ze weer verdwijnen bij het uitademen.

  De typische krullerige vacht van PPID komt niet voor bij paarden of ponies die enkel aan EMS lijden.

Vragen over de diagnose van PPID

 • Wat kan de dierenarts doen om het vermoeden van PPID te bevestigen?

  De meest gebruikelijke laboratoriumonderzoeken zijn hormoonbepalingen zoals de ACTH-bepaling en de Dexamethason Suppressietest. Deze testen hoeven niet altijd doorslaggevend te zijn. In dit geval kan de dierenarts ervoor kiezen om de testen na enkele maanden nog eens te herhalen.

Vragen over de behandeling van PPID

 • Zijn er specifieke voedingsadviezen voor paarden met PPID?

  Voedingsmanagement is belangrijk bij paarden met PPID. Dit om het gewicht op een goed niveau te houden en insulineresistentie te voorkomen. Sappig gras is een bron van bepaalde koolhydraten die insulineresistentie kunnen verergeren. De weidegang bij PPID-paarden met ernstige insulineresistentie of met recidiverende, oncontroleerbare hoefbevangenheid moet volledig worden ontzegd. Zij mogen de weide pas weer in als de insulineresistentie is afgenomen. Paarden met een milde insulineresistentie kunnen beperkt worden geweid en moeten een laag koolhydraathoudend dieet worden aangeboden. Vitamine E aanbieden kan mogelijk een voordelig effect hebben, omdat we aannemen dat PPID onstaat door bepaalde reacties in het lichaam die voor schade aan de zenuwen in de hypothalamus zorgen. Vitamine E kan helpen bij het ondersteunen van de zenuwfuncties en de schadelijke processen vertragen.

 • Wat kan ik nog doen om mijn paard met PPID te ondersteunen?

  Een aanvullende behandeling (naast medicatie) moet zich richten op de algemene gezondheid van een ouder paard. Dit is vooral belangrijk gedurende de eerste maanden van de behandeling.

  • Tijdige gebitsverzorging
  • Scheren van de vacht
  • Regelmatig bekappen van de hoeven
  • Goed ontwormings- en vaccinatieschema
  • Geschikte en hoogkwalitatieve voeding
  • Laat uw paard tenminste tweemaal per jaar door de dierenarts controleren (lichamelijk en bloedonderzoek)

   

 • Waarom zijn regelmatige controles door de dierenarts noodzakelijk als mijn paard PPID heeft?

  Het is belangrijk om een paard met PPID 2 tot 4-maal per jaar te laten controleren door uw dierenarts, ook als ogenschijnlijk alles goed gaat. Hij zal kijken of het paard goed evolueert. Ook kan de dierenarts tijdig eventuele complicaties constateren en eventueel nog eens bloed afnemen.

 • Kan een paard genezen van PPID?

  PPID is een chronische aandoening die levenslang blijft bestaan en steeds verergert. Echte genezing is dus niet mogelijk. De ziekte kan echter wel behandeld worden en onder controle gehouden worden. Neem voor meer informatie contact op met uw dierenarts.